Raportti Korkeakankaan xco-kisasta 12.8.2015

Pirkanmaan miellyttävän vilkas alue-xco-kausi jatkui keskiviikkona 12.8. Korkeakankaalla järjestetyn kisan merkeissä. Kisaa edelsi kuluvalle kesälle poikkeuksellinen poutajakso, mutta noin tunti ennen starttia alkanut sade varmisti kuitenkin sen, ettei tälläkään kertaa saatu ajaa kuivalla radalla. :) Kisan aikana vettä ei enää tullut, mutta kivet ja juuret tarjosivat kuitenkin kovin huonosti pitoa. Tällä kertaa rataa päätettiin keventää hieman Medilaser-viikonlopun xco-radasta, jotta kierrosaika saataisiin pudotettua kymmenen minuutin paikkeille. Niinpä virallisen xco-radan pahimmat ylämäet jätettiinkin pois: ensimmäisestä noususta käännyttiin junnureittiä DH1:n alaosaan, ja vastaavasti radan jälkimmäisen puolikkaan dropilta lähdettiin jo kohti stadionia DH2:n kautta kiertäen. Täten myös The Maisemamäki jäi aluekisassa kiipeämättä.

Mikä ja missä: Pirkanmaan alue-xco-kisa Valkeakosken Korkeakankaan radalla.
Sää: Vaihtelevaa säätä: starttia edeltänyt tunti oli sateinen, mutta kisan aikana oli poutaa. Lämpöä noin 20 C.
Reitti: Yleisessä sarjassa neljä kierrosta, veteraaneilla (M40, M50 ja M60) kolme kierrosta: kevennetty rata paikoin liukkaassa kunnossa, joten tarkkana sai olla. Varsinkin DH1:n loppu on märällä aikamoista kimpoilua.
Muuta: Porukkaa oli taas mukavasti paikalla kuningas-Arskan johdolla. Lisäksi kaksi Ismoa, the izmo sekä hurjaa kehitystään jatkava Koskin kaima, takasivat kovan kyydin sekä ylä- että alamäissä. Paikallisten suuruuksien lisäksi mukana olivat jälleen myös Juha R, Markku K ja Johannes R. Erityisen hienoa oli myös se, että M60-sarja sai osallistujan Kari N:n saapuessa paikalle. Ja kuten Koskissa yleensä, lähes maailmanluokan vauhtia oli tarjolla Sami K:n sähköpyörän peesissä. :)

Poimintoja kisasta:

• Tarkoitus oli taas lähteä kovaa ja kärsiä sitten mahdollisesti muiden peesissä. Pääsinkin startista kärkeen, mutta heti ensimmäisen nousun alussa Ari the King ajoi ohi. Polulle kohti DH1:n loppukivikkoa pääsin kuitenkin ensimmäisenä enkä harmikseni tajunnut, että Ismo S seurasi ihan imussa. Ismo olisi taitavana jätkänä ilman muuta pitänyt päästää kärjessä kivikkojuurakoihin, mutta nyt herra jäi jumiin allekirjoittaneen taakse. Ihan sukkana en päässyt liukasta kivikkoa läpi, mutta serpaan päästiin kuitenkin Ismon kanssa selkeänä kärkikaksikkona. Ari oli kai vähän halaillut puuta, mikä selittää syntynyttä eroa, ja izmo oli muuten vaan halunnut aloittaa vähän rauhallisemmin. Iskin serpaa ylös ihan reippaasti, ja Ismo seurasi helpon näköisesti. Alkaakin näyttää vahvasti siltä, että viimeistään ensi kesänä mennään jo toisessa järjestyksessä. :) Nousun lopussa eroa syntyi vähän, ja kierroksen jälkimmäisellä puolikkaalla ei sitten ajettukaan enää kimpassa. Vaikka yksin ajaminen happotasoa yleensä vähän laskeekin, yritin kuitenkin pitää kohtuullista tukaluutta yllä. DH2:een noustiin ratamestarin mukaan nimettyä "Laattamäkeä", joka olikin yllättävän mukavaa ajaa ylöspäin. Kun sitten laskettelin DH2:n alas ja lähdin toiselle kierrokselle, muita ei vielä näkynyt. Käytin ensimmäiseen kierrokseen 8:47, ja Ismo jäi lopulta 31 sekunnin päähän. Ari ja izmo lähtivät toiselle kierrokselle vajaat 20 sekuntia Ismon jälkeen.
  • Rauhallisesti aloittanut Sami sai minut sähköpyörällään kiinni ensimmäisen kierroksen lopussa, ja meni heti toisen kierroksen alun latupohjapätkällä menojaan. Sitä menoa oli jotenkin hieno seurata, kun omat jalkani olivat jo parhaan teränsä menettäneet. Kammet pyörivät, selkä oli suorassa, ja mies katosi horisonttiin. Tuohon menoon kun pystyisi vastaamaan edes vähän, niin saattaisi joskus vielä olla saumat laittaa vaikkapa Visurin Samuli kisoissa tiukoille. :) No, ehkei kuitenkaan, mutta toiveajatteluahan voi aina harrastaa... Oma ajoni jatkui yksinäisenä, mutta yritin edelleen laittaa jalkaa ihan kunnolla tiukoille. Serpassa pääsin hyvin näkemään eroja seuraaviin, mutta edelleen yritin jatkaa omaa kovaa. Polkunousussa Markanmäkeen oli mukavasti katsojia, mikä laittoi taas yrittämään vähän enemmän, joten aika hyvin pystyin kai välttämään löysäilyn. Toiseen kierrokseen kuitenkin kului lopulta 9:21, eli 34 sekuntia enemmän kuin ensimmäiseen. Erot taaksepäin olivat silti kasvaneet, sillä toisena ajanut Ismo oli nyt minuutin päässä. Kaksikko Ari & izmo alkoi uhkaavasti lähestyä Ismoa, sillä eroa oli enää kolme sekuntia.
  • Kolmas kierros ei tarjonnut mitään uutta ihmeellistä: liukkaat paikat ajoin varmaan päälle, ja muuten yritin edelleen laittaa ukkoa tiukoille. Fiilis oli aika lailla samanlainen kuin toisella kierroksella, ja kellokin oli vahvasti samaa mieltä, sillä kolmas kierros vei aikaa 9:20. Viimeisen kierroksen nopein oli kuitenkin toiseksi ajanut ja hiljalleen kisan aikana lämmennyt izmo, joka kiskoi radan ympäri ajassa 9:16. Jos neljäs kierros olisi vielä ajettu, taisto olisi saattanut mennä tiukaksi... Ari jäi izmosta parikymmentä sekuntia, ja neljän kierroksen kisaa miesten yleisessä sarjassa ajanut Ismo lähti viimeiselle kierrokselleen 13 sekuntia Arin takana. Ismo ottikin nyt revanssin Juha R:stä, sillä viikko sitten Kyötikkälässä herrojen järjestys oli toisinpäin.
  • Olipahan taas mukavaa, vaikken tällä kerralla ihan totaalihapotusta päälle saanutkaan. Eiköhän maksimihappoja ole kuitenkin taas viikon päästä tarjolla, kun yritän Kyötikkälän radalla roikkua izmon tai jonkun muun itseäni kovempaa ajavan hemmon peesissä.

Karin kamera tallensi jälleen liikkuvaa kuvaa, jota pääsee ihailemaan täältä.

Korkeakankaan xco-kisan tulokset löytyvät täältä.